Onze blogs

Héhé eeeeeindelijk vakantie,

Waarom leven we toch altijd zo naar dit moment toe?

Eindelijk even niks “moeten”, even rust, even tijd voor mezelf? Allerlei verlangens waar we in het “normale” leven eigenlijk geen tijd voor vrij maken. Waarom richten we ons leven zo in dat die vakantie oh zo nodig is om weer even tot jezelf te komen?

Om eens even écht te kunnen genieten? En dan? Weer lekker opgeladen na een heerlijke vakantie om vervolgens terug in hetzelfde patroon verder te gaan? Wat heb je nodig om meer in het hier en nu te gaan leven? Wat zijn de dingen waar je in het dagelijkse leven meer plezier of ontspanning in vindt en jezelf een plezier doet door er tijd voor vrij te maken.

Een balans vinden tussen “aan” staan en rust is meer dan essentieel en zou niet iets moeten zijn waar alleen in het weekend of tijdens vakantieperiodes aan volbracht wordt. Nu vragen we ons waarschijnlijk af oké ja hoe dan?! Ja tuurlijk, we hebben allemaal verplichtingen en dingen die nou eenmaal gewoon moeten gebeuren.

Toch heb jij uiteindelijk zelf de regie over jouw dag-en weekindeling. Prioriteiten stellen, nee durven zeggen en jezelf vooropstellen. Dit zijn de perfecte voorbeelden om te voldoen aan je eigen behoeften. Iets wat toch makkelijker gezegd is dan gedaan. Ook voor ons. Laten we dan ook van elkaar, maar vooral onszelf leren.

Hopelijk hebben we je aan het denken mogen zetten en neem je eruit mee wat voor jou waardevol is. 🕊

Wij wensen iedereen een fijne vakantieperiode toe & wij nemen het er ook even lekker van!

Groetjes & hopelijk tot snel 🙏🏼

Liefs

René en Nadine

Heb je er ooit al eens bij stil gestaan dat letterlijk elke keuze die je maakt een gevolg heeft, of een richting geeft? Sta maar eens even stil bij alle keuzes waar je op dagelijkse basis mee geconfronteerd wordt; sta ik meteen op als de wekker gaat of snooze ik nog even? Pak ik de auto of de fiets naar het werk? Neem ik deze keer de trap of de lift?

Waar kies jij persoonlijk voor? Ga jij vaker voor de makkelijkere keuze of juist niet?

Veel keuzes die we maken tijdens onze dagelijkse bezigheden zijn ergens op gebaseerd en komen ergens vandaan. Van oorzaak-gevolg zijn we ons alleen meestal niet zo bewust. Waar we ons daarentegen wel vaak bewust van zijn is dat we iets anders willen doen, alleen hoe is dan vaak de vraag. Het antwoord op deze vraag is dan ook door eens andere keuzes te maken dan normaal. Klinkt simpel maar misschien moeten we er juist zo naar kijken.

Jij hebt altijd de regie ook al voelt dat vaak niet zo. Wanneer je een andere keuze maakt zal er ook een andere uitkomst zijn. Begin klein om de vicieuze cirkels te doorbreken, stap uit je comfortzone, doe juist iets wat je spannend of beangstigend vind. De grootste beperkingen creëren we namelijk vaak zelf is ons hoofd.             

Maak bijvoorbeeld een keuze waarvan je weet dat die in het begin als onprettig zal worden ervaren, maar waar je later prachtige grote vruchten van zult plukken. Steeds dezelfde keuzes blijven maken kan er voor zorgen dat je mooie dingen misloopt en jezelf misschien wel te kort doet. Alleen op deze manier kun je jouw patronen doorbreken. Stel jezelf vervolgens de vraag waarom je bepaalde keuzes maakt:

Wat houdt me nou eigenlijk tegen?

Waarom durf ik mijn eigen geluk niet voorop te stellen?

Waarom accepteer ik het gedrag van anderen voortdurend?

Waarom spreek ik mijn behoeftes niet uit?

Waarom verwacht ik zoveel van mezelf of van de ander?

Aan wie zijn verwachtingen moet ik voldoen?

Wat vind ikzelf eigenlijk belangrijk? 

Als je eigen antwoorden op de bovenstaande vragen naar je eigen gevoel teleurstellend zijn, niet getreurd. Er is namelijk nooit een goede reden om jezelf te straffen als bepaalde dingen niet lopen volgens plan of zoals je het graag had gezien. Het beantwoorden van deze kritische vragen zorgt er juist voor dat jij jezelf en jouw behoeftes beter leert begrijpen en hier nog beter op in kunt spelen. Het maken van keuzes die voor jou werken en in lijn staan met jou verlangen zal dan ook steeds makkelijker worden. Jij bepaalt jouw eigen film op het moment dat jij kiest om de regisseur te zijn!

Loop je vast of blijf je juist maar in diezelfde cirkel rond dwalen hopende op een andere uitkomst? Kom in actie!

Ik weet zeker dat genoeg mensen dit herkennen. Telkens als een jaar afgesloten wordt en een nieuw jaar begint, ontstaat er bij mij steeds weer het gevoel van een nieuwe start maken. Achter me ligt een jaar met de gebruikelijke ups en downs zoals we ze allemaal kennen, maar voor me ligt een heerlijk blanco blad met talloze mogelijkheden en kansen.

Dit gebeurt bij veel mensen en resulteert in goede voornemens zoals; je niet meer gek te laten maken door je werk of een overvolle agenda of meer tijd voor jezelf en je partner of familie te maken. Vaker ontspanningsmomenten inplannen en meer gaan sporten, die mogen natuurlijk ook niet vergeten worden!

Het gekke is dat op het moment dat je dit gevoel beleeft, je voor jezelf weer talloze mogelijkheden ontdekt om deze dingen ook (anders) te doen. Sterker nog, jouw drive om deze voornemens op te pakken neemt alleen toe en geeft je zelfs de energie om dingen te doen waar je eerst weinig aandacht voor had. Je zit vol vertrouwen en het gaat je lukken ook, want alleen al de gedachte geeft je een boost!

Shit, daar ligt je eerste grote uitdaging: je voornemens omzetten naar de daden die gaan zorgen dat de bovenstaande doelen bereikt worden. Wees eens heel eerlijk – van je goede voornemens is vaak niks terechtgekomen, toch? Betekent dit dat de voornemens niet goed waren? Zeker niet! Zijn ze niet haalbaar? Tuurlijk wel! Zijn ze nodig om lekker in mijn vel te zitten? Absoluut!

Toch val je, na de eerste weken van het nieuwe jaar goed bezig geweest te zijn, sneller terug in oude gedragspatronen dan je denkt. Voor je het in de gaten hebt doe je zelfs alles weer hetzelfde als in het oude jaar, zonde toch? Als de jaren verstrijken en dit vaker voorkomt, komt het stemmetje in je hoofd -ik noem hem graag Mr. Mindfuck- die zegt ‘Laat maar, het wordt toch niks’. Langzaam bereik je het punt waarbij je stopt met goede voornemens maken en nastreven.

Om het proces om te keren, is het misschien makkelijker om het allemaal wat minder zwaarbeladen voor jezelf te maken. Waarom enkel goede voornemens maken aan het begin of einde van een jaar? Beter nog, je hebt een heel jaar, twaalf maanden, de tijd om elke dag, week of maand met jezelf aan de slag te gaan. Je hoeft toch niet alles in de eerste maand te doen of behalen? Stel misschien eens bereikbare kleine doelen en neem actie. Spreek met jezelf af dat je jouw volgende doel pas stelt op het moment dat je de voorgaande behaald hebt. Je zelfvertrouwen groeit namelijk met elke stap en heeft hiervoor voldoende tijd en ruimte nodig.

Gun en geef jezelf deze tijd of ruimte en weet dat je er nooit alleen voor staat. Soms heb je het gevoel dat je alleen bent en ALLES zelf moet doen. Dat is absoluut niet zo. Weet dat Nadine en ik voor je klaar staan en altijd bereikbaar zijn. We kunnen aan de hand van een vrijblijvend gesprek gerichte tips geven gebaseerd op jouw persoonlijke situatie. Het is immers ons voornemen om zoveel mogelijk individuen op weg te helpen naar de beste versie van zichzelf!

Wishing you all the best en voor nu een gezonde start van het nieuwe jaar!

Aaand weer back to reality..

De vakantieperiode is weer zo goed als voorbij, maar waar hebben die werkvrije weken, het niks ‘moeten’, nou eigenlijk echt aan bijgedragen? Zogenaamde innerlijke rust?

Het begint bij jezelf af te vragen waarom we altijd zo uit kijken naar die vakantie. Even stil staan bij waarom een vakantie zo hoognodig is en waar we nou eigenlijk echt naar verlangen. Waar werd je ook alweer écht blij van en waar is je realiteit gebleven?

Dag in en dag uit proberen we bij wijze van te jongleren. Het liefst meer dan 10 ballen hooghouden met dan nog een dubbele backflip en salto tussendoor. Je gezin, huishouden, sociale kring, gezonde voeding, voldoende beweging en ohja: natuurlijk je partner ook nog!

Het liefst wil je op elk gebied natuurlijk jouw volle 100% geven en alles zo goed mogelijk doen. Dat, terwijl je vaak geen moment echt stil staat bij hoeveel tijd je nu écht voor en met jezelf spendeert. Neem eens een moment om na te denken over waar jij energie van krijgt of welke (kleine) dingen jou rust en ontspanning door de dag heen kunnen brengen.

Vaak prioriteren we andermans behoeftes boven die van onszelf en vinden we dit ook nog meer dan vanzelfsprekend. We worden platgegooid met een lading van verschillende verwachtingspatronen waar we aan moeten voldoen.  Hoe zou jouw realiteit nou écht uitzien op het moment dat er meer balans is tussen moeten en mogen, evenals tussen focus en ontspanning?

Herkenbaar? Gun jezelf dan de tijd om eens aan je eigen verwachtingspatroon te voldoen. Zet bijvoorbeeld een dagelijkse reminder na 21:00 en 22:00 om jezelf te herinneren aan me-time en je rustmodus in te schakelen. Zeg ja tegen spontaniteit en ga er tussen uit, ook buiten de vakantieperiode! Zo ben je onbewust je eigen oplaadmomenten aan het inlassen en geef je prioriteit aan jouw eigen behoeften. Back to reality.

Een gezonde relatie is helemaal niet vanzelfsprekend

Heb je ooit wel eens stilgestaan bij de relaties om je heen? Zou er verband kunnen zijn tussen het soort mensen die in je leven komen? En de lessen die hier mogelijk aan verbonden zitten? Heb je wellicht de realisatie gehad dat alles en iedereen met een bepaalde reden op je pad komt? Het is aan jou wat je ermee doet.

Ooit wel eens erbij stil gestaan dat jij de enige bent die invloed heeft op de relaties om je heen? Je benaderingswijze, je reactie op de ander,  de omgang met elkaar, wat je de ander geeft. Weet dat jij altijd een keuze hierin hebt. Doe jezelf vooral niet te kort en durf moeilijke, maar belangrijke keuzes voor jezelf te maken.

Zou de relatie die je met jezelf hebt een invloed kunnen hebben op de relaties om je heen? Hoe ben jij in staat om de ander liefde te geven wanneer jij niet van jezelf houdt. Op het moment dat jij jezelf niet serieus neemt of met respect behandeld, kun je niet verwachten dat een ander dat wel gaat doen.

Wanneer we allemaal terug naar onze basisbehoeften gaan is een connectie of band vormen daar 1 van. Het liefst willen wij ons veilig, begrepen, gehoord en thuis voelen, al vanaf het moment dat we kind zijn. De relatie die je met je ouders hebt kan een hele grote rol spelen in de manier hoe je relaties om je heen aan gaat. Wat zijn jouw eigen basis normen en waarden binnen een relatie?

Vaak is het makkelijk om naar de ander te wijzen, vooral op het moment dat een probleem op je pad komt. Waarom niet even afstand nemen van de situatie en je afvragen of je zelf anders had kunnen handelen? Er bestaat altijd een manier om de vicieuze cirkel te doorbreken en niet steeds in dezelfde situatie, ruzie of discussie te komen!

Wanneer er de wil is om een oplossing te vinden, zal deze op je pad komen. Relaties bestaan uit geven en nemen. Verplaats je in de ander, denk in mogelijkheden, accepteer elkaar en vooral elkaars verschillen. Oordeel niet, zodat iemand zich vrij en veilig voelt om zich uit te spreken. Luister naar elkaar maar hou ook jezelf een spiegel voor. Hetgeen wat je irriteert bij een ander is vaak iets wat bij jou zelf gevoelig ligt.

Op het moment dat deze struikelblokken uit de weg zijn geruimd kun jij je pad weer vervolgen. Het maakt je in staat om een goed fundament te leggen en trouwe, waardevolle en liefdevolle relaties te behouden en ontwikkelen. 

Je hebt het je wellicht al afgevraagd; hè waarom in godsnaam beginnen twee life-coaches over het thema slaap? Voor ons is het antwoord heel simpel, slaap is namelijk één van de meest belangrijke levensbehoefte. Het is een van de meest essentiële processen binnen jouw lichaam, maar ook een belangrijk onderdeel binnen onze GROW-methode. Een slaaptekort kan daarom als gevolg hebben dat er binnen de verschillende aandachtsgebieden (gezondheid, relatie, ontwikkeling en werk) onrust en onbalans ervaren wordt.

Als we kijken naar het puntje gezondheid, kunnen we er vanuit gaan dat slaap voor je lichaam een belangrijke functie heeft. Het speelt een grote rol bij groei en ontwikkeling, maar ook bij het herstel van jouw energiehuishouden en immuunsysteem. Daarnaast speelt het mentaal een grote rol. Tijdens je slaap verwerken je hersenen informatie, emoties, gedrag en geheugen. Vaak wordt bij het verbeteren van je leefstijl de nadruk vooral gelegd op voeding en beweging, dat terwijl slaap net zo belangrijk voor jouw gezondheid is!

Ook binnen het aandachtsgebied relatie is een slaaptekort voelbaar. Je kunt natuurlijk zelf niet ontkennen dat je meer geniet en geluk ervaart op het moment dat je ook energiek en uitgerust bent. Stel dat je al een aantal slechte nachten achter de rug hebt, dan voelt alles automatisch een stuk onaangenamer en ben je veel prikkelbaarder dan normaal. Je raakt vlug geïrriteerd, hebt een ontzettend kort lontje en daar is het: een flinke discussie met je partner of collega die uiteindelijk harstikke vermijdbaar was.

We hoeven je waarschijnlijk niet meer te vertellen dat wij als volwassenen tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig hebben. Niet alleen voor ons energielevel op peil te brengen, maar ook voor onze eigen ontwikkeling. Je kunt je hersenen namelijk vergelijken met een computer die tijdens je slaap wordt opgeschoond. Er wordt bepaald welke zaken belangrijk genoeg waren om opgeslagen te worden en waar ruimte gemaakt kan worden om de volgende dag nieuwe informatie op te nemen. Daarbij worden ook afvalstoffen uit onze hersencellen verwijderd en maken we in onze diepste slaap een groeihormoon aan dat zorgt voor de reparatie en groei van onze cellen en weefsels. Je kunt het zien als de genezende en herstellende functie van je lichaam die ervoor zorgt dat jij minder vatbaar bent voor nare gedachtes, depressies en angsten.

Een slechte nachtrust of slaaptekort zorgt dus ervoor dat je niet veel informatie kunt opnemen en last hebt van mentale of concentratie problemen. Dit laatste heeft als gevolg dat je onrust ervaart in vooral het laatste aandachtsgebied, werk. Op het moment dat je niet goed uitgerust bent, zit ook je focus op 0 en ben je een stuk minder productief. Je wordt er letterlijk langzaam van. Je werk verrichten en zelfs reageren duurt langer dan normaal en leidt daarbij vaak tot onnodige fouten en extra werk. Niet fijn voor je werkgever en al helemaal niet voor jezelf (vooral als jij je eigen werkgever bent!)

Het lijkt zo logisch en makkelijk beschreven, maar in de praktijk blijkt het toch niet zo vanzelfsprekend allemaal. Daarom willen wij je graag een paar korte en laagdrempelige tips meegeven die je hopelijk laten slapen als een roosje!

  1. Ritme; probeer een slaapritme te ontwikkelen naar jouw eigen planning en schema. Het is belangrijk om dagelijks rond dezelfde tijd te gaan slapen en op te staan, op deze manier functioneert jouw biologische klok het allerbeste en haal je het optimale uit je eigen lichaam.
  2. Middelen gebruik; het is geen verrassing dat cafeïne een stimulerend middel is dat een negatief effect heeft op je slaap, toch wordt de werking vaak onderschat. Een kopje koffie heeft namelijk minimaal 5 uur lang een werkende functie op jouw lichaam. Probeer dus drankjes met veel cafeïne en suiker te vermijden na lunchtijd. Kijk daarnaast eens welke andere producten een soortgelijk effect kunnen geven!
  3. Soms lig je in bed en blijft je hoofd maar malen en piekeren. Het opzoeken van ontspanning kan dan heel behulpzaam zijn. Dit kan bijvoorbeeld door het uitvoeren van een ademhalingsoefening waarbij een aantal seconden heel diep in-of uitgeademd wordt. Ook helpt het opschrijven van je gedachtes of zorgen vaak bij ontspannen. Opschrijven zorgt ervoor dat deze gedachtes op een papiertje staan en niet meer door je hoofd hoeven te dwarrelen. Even weer met jezelf en je eigen lichaam verbinden en proberen rust in je hoofd te creëren!

Slaap lekker alvast!

2021 – Het jaar waarin we zeker terug gaan naar “Normaal”

We durven rustig te stellen dat jij net zo “corona-moe” bent als wij! Al veel te lang missen we door dit verraderlijke virus alles wat het leven zo’n beetje leuk maakt. Maar met het vaccin in het vooruitzicht ziet de toekomst er weer een stuk fijner uit en gaan we hopenlijk weer snel terug naar een leven zoals het bedoelt is.

We kunnen allemaal niet wachten totdat we weer lekker uit eten kunnen gaan, een terrasje kunnen pakken, de knuffels geven en krijgen die we gemist hebben. Weer niet meer in een boog om mensen heen moeten lopen of in de stress schieten als er naast je iemand niest of kucht!

Weer heerlijk los gaan bij het shoppen en zonder mondkapje lekker vrij kunnen ademen. Dat is wat ons te wachten staat in 2021 en alleen al dat vooruitzicht en het schetsen van deze beelden moet je door de laatste maanden van deze moeilijke tijd heen helpen.

Denk positief, maak alvast plannen waar je allemaal naar toe wilt of wat je eindelijk weer gaat doen en verheug je er alvast op!