Algemeen

Check it out! Onze nieuwe blog

Je hebt het je wellicht al afgevraagd; hè waarom in godsnaam beginnen twee life-coaches over het thema slaap? Voor ons is het antwoord heel simpel, slaap is namelijk één van de meest belangrijke levensbehoefte. Het is een van de meest essentiële processen binnen jouw lichaam, maar ook een belangrijk onderdeel binnen onze GROW-methode. Een slaaptekort kan daarom als gevolg hebben dat er binnen de verschillende aandachtsgebieden (gezondheid, relatie, ontwikkeling en werk) onrust en onbalans ervaren wordt.

Als we kijken naar het puntje gezondheid, kunnen we er vanuit gaan dat slaap voor je lichaam een belangrijke functie heeft. Het speelt een grote rol bij groei en ontwikkeling, maar ook bij het herstel van jouw energiehuishouden en immuunsysteem. Daarnaast speelt het mentaal een grote rol. Tijdens je slaap verwerken je hersenen informatie, emoties, gedrag en geheugen. Vaak wordt bij het verbeteren van je leefstijl de nadruk vooral gelegd op voeding en beweging, dat terwijl slaap net zo belangrijk voor jouw gezondheid is!

Ook binnen het aandachtsgebied relatie is een slaaptekort voelbaar. Je kunt natuurlijk zelf niet ontkennen dat je meer geniet en geluk ervaart op het moment dat je ook energiek en uitgerust bent. Stel dat je al een aantal slechte nachten achter de rug hebt, dan voelt alles automatisch een stuk onaangenamer en ben je veel prikkelbaarder dan normaal. Je raakt vlug geïrriteerd, hebt een ontzettend kort lontje en daar is het: een flinke discussie met je partner of collega die uiteindelijk harstikke vermijdbaar was.

We hoeven je waarschijnlijk niet meer te vertellen dat wij als volwassenen tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig hebben. Niet alleen voor ons energielevel op peil te brengen, maar ook voor onze eigen ontwikkeling. Je kunt je hersenen namelijk vergelijken met een computer die tijdens je slaap wordt opgeschoond. Er wordt bepaald welke zaken belangrijk genoeg waren om opgeslagen te worden en waar ruimte gemaakt kan worden om de volgende dag nieuwe informatie op te nemen. Daarbij worden ook afvalstoffen uit onze hersencellen verwijderd en maken we in onze diepste slaap een groeihormoon aan dat zorgt voor de reparatie en groei van onze cellen en weefsels. Je kunt het zien als de genezende en herstellende functie van je lichaam die ervoor zorgt dat jij minder vatbaar bent voor nare gedachtes, depressies en angsten.

Een slechte nachtrust of slaaptekort zorgt dus ervoor dat je niet veel informatie kunt opnemen en last hebt van mentale of concentratie problemen. Dit laatste heeft als gevolg dat je onrust ervaart in vooral het laatste aandachtsgebied, werk. Op het moment dat je niet goed uitgerust bent, zit ook je focus op 0 en ben je een stuk minder productief. Je wordt er letterlijk langzaam van. Je werk verrichten en zelfs reageren duurt langer dan normaal en leidt daarbij vaak tot onnodige fouten en extra werk. Niet fijn voor je werkgever en al helemaal niet voor jezelf (vooral als jij je eigen werkgever bent!)

Het lijkt zo logisch en makkelijk beschreven, maar in de praktijk blijkt het toch niet zo vanzelfsprekend allemaal. Daarom willen wij je graag een paar korte en laagdrempelige tips meegeven die je hopelijk laten slapen als een roosje!

  1. Ritme; probeer een slaapritme te ontwikkelen naar jouw eigen planning en schema. Het is belangrijk om dagelijks rond dezelfde tijd te gaan slapen en op te staan, op deze manier functioneert jouw biologische klok het allerbeste en haal je het optimale uit je eigen lichaam.
  2. Middelen gebruik; het is geen verrassing dat cafeïne een stimulerend middel is dat een negatief effect heeft op je slaap, toch wordt de werking vaak onderschat. Een kopje koffie heeft namelijk minimaal 5 uur lang een werkende functie op jouw lichaam. Probeer dus drankjes met veel cafeïne en suiker te vermijden na lunchtijd. Kijk daarnaast eens welke andere producten een soortgelijk effect kunnen geven!
  3. Soms lig je in bed en blijft je hoofd maar malen en piekeren. Het opzoeken van ontspanning kan dan heel behulpzaam zijn. Dit kan bijvoorbeeld door het uitvoeren van een ademhalingsoefening waarbij een aantal seconden heel diep in-of uitgeademd wordt. Ook helpt het opschrijven van je gedachtes of zorgen vaak bij ontspannen. Opschrijven zorgt ervoor dat deze gedachtes op een papiertje staan en niet meer door je hoofd hoeven te dwarrelen. Even weer met jezelf en je eigen lichaam verbinden en proberen rust in je hoofd te creëren!

Slaap lekker alvast!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *